Поштоване колеге,

 Већ, неколико година на разним скуповима заједница школа или актива директора постављају се питања која су везана за статус и улогу директора школа у нашем образовном систему. Полазећи од тога да то Синдикате не интересује, а Министарство просвете још мање, дошло се до тога да директори школа као важна карика целог система су „ ни на небу ни на земљи“, одговорни за све и свашта, а потпуно незаштићени.

Због свега тога на састанку Актива директора основних и средњих школа Моравичког округа одржаног 14. јула 2009. у Гучи формирана је радна група која је припремила оснивачку Скупштину Удружења грађана „Друштво директора школа Србије“. Та оснивачка Скупштина је одржана 28. августа 2009. у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању у Чачку и на њој је присуствовало 40 директора основних и средњих школа из Моравичког округа. Том приликом је усвојен Статут Друштва, донета одлука о оснивању Друштва, изабран Председник Скупштине и седам чланова Управног одбора.Такође је и овлашћен предсеник Управног одбора Друштва да заступа Друштво у поступку регистрације.

 Пошто, Агенција за привредне регистре у Беогреаду, због промене законских прописа није примала пријаве за регистрацију до 20. октобра 2009. овлашћено лице је 28.октобра 2009.предало потребну документацију Агенцији, а она је издала решење о упису у Регистар Удружења грађана „Друштво директора школа Србије“, 23. новембра 2009. године. Седам дана после тога је преузето решење, а затим је урађено све остало што је потребно за даљи рад Друштва до 11. децембра и Друштво је прву седницу Управног одбора одржало 15. децембра 2009.

 

Прва редовна Скупштина У.Г.“ДДШС“ одржана је 19.11.2010.у Чачку и на њој је присуствовало 85. директора основних и средњих школа из 20 градова и општина у Србији. Том приликом је изабран нови председник Скупштине и нови У.О, У.Г.“ДДШС“. Записник са ове Скупштине и имена и адресе чланова У.О. су на сајту ДДШС.

 Иначе, циљеви рада Друштва су, између осталог, залагање за афирмацију нових идеја у просвети и борба за професионални, материјални и стручни статус директора школа у Србији. Седиште Друштва је у Гимназији у Чачку, Жупана Страцимира бр. 1, тел. 032-320 545, председник Управног одбора је директор те школе Иван Ружичић, професор филозофије.

 Уколико сте заинтересовани да се укључите у рад  Друштва можете се јавити некоме од чланова У.О.